voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Het is erg moeilijk om een vijand te bevechten
die zich in je eigen hoofd genesteld heeft
Patricia Sampson

Je hebt veel meer macht dan je zelf denkt. Met macht bedoel ik dan niet het gezag dat we ontlenen aan ons beroep, onze status, positie binnen het gezin of geld -dit soort macht kan immers van de ene op de andere dag verdwijnen. Het gaat om de kern van macht - je eigenwaarde.

Wanneer het om je bezittingen gaat (of geld en status) dan ben je maar al te bereid om die te beschermen. Maar waarom vind je het dan zo moeilijk om je eigenwaarde te beschermen? Hoe vaak haal je jezelf naar beneden, zwak je kwaliteiten, vermogens en prestaties af en leg je hoop en vertrouwen in de handen van anderen.

Hoe mooi zou het zijn om je innerlijke kracht te onderkennen en te versterken door:

  • verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven
  •  je vermogens en successen te erkennen
  •  fysiek en emotioneel goed voor jezelf te zorgen
  •  moeilijkheden onder ogen te zien wanneer die zich voordoen
  •  (duidelijk) aanwezig te zijn?

 en door aan de hand van een positieve instelling communicatieve vaardigheden te ontwikkelen om zo relaties op te bouwen die de moeite waard zijn?


Verantwoordelijkheid nemen, iets dat heel vaak ‘geroepen wordt, wat is dat nu eigenlijk? Verantwoordelijkheid bestaat uit drie hoofdelementen:

1. Verantwoordelijk zijn voor je acties (proactief zijn)
Het eerste element wordt geïllustreerd door het volgende Chinese spreekwoord

De Zwakken wachten op hun kans,
de Sterken zoeken hun kans en grijpen die, 
maar de Wijzen creëren hun eigen kansen

De verantwoordelijkheid van het individu voor zijn of haar eigen leven is een belangrijk thema. Je ‘moet’ leren proactief te zijn, initiatief te tonen en kansen leren creeren en benutten. Dit houdt in dat obstakels overwonnen moeten worden en er niet meer wordt uitgesteld. Zelfs wanneer je weet welk pad je wilt volgen, creeer je soms zelf enorme hindernissen om maar geen actie te hoeven ondernemen.

Mensen maken hun eigen dromen onmogelijk door negatieve gedachten, zoals bijvoorbeeld "Ik zal maar geen promotie aanvragen. Ik krijg het toch niet. Ze geven het vast aan X. Dan sta ik voor aap wanneer ik weer terug ga naar kantoor. Dan weet iedereen dat ik het verknald heb. Misschien probeer ik het de volgende keer wel."

2. Verantwoordelijk zijn voor je gedrag
Gedrag staat centraal bij zelf empowerment. Het gaat erom dat je leert welke vormen van gedrag een negatieve invloed hebben op je eigenwaarde en dat je je gevoel van controle en zelfstandigheid kunt vergroten door je op een bepaalde manier te gedragen. Zo leer je inzien dat je een keuze hebt in je interactie met anderen. Gedrag is altijd te veranderen; zelfs mensen met hele vaste gedragspatronen zijn in staat tot verandering.

3. Verantwoordelijk zijn voor je emoties
Door een ander de schuld te geven van hoe je je voelt, geef je diegene een enorme macht. Hoe kun je je emoties veranderen wanneer je de verantwoordelijkheid voor die gevoelens bij de ander legt? Handig is dan om te zeggen "Ik voel me..." in plaats van "Je geeft me het gevoel dat..." De IK uitspraak is veel krachtiger en effectiever. Ervaar maar eens het verschil als je zegt “Ik maak me zorgen” en “Men maakt zich zorgen”.

Uitspraken met ‘Je’ en ‘Men’ impliceren dat iedereen zich hetzelfde voelt in een bepaalde situatie. Zo gaan je veronderstellingen maken over hoe anderen zich voelen: ”Maar iedereen wordt toch kwaad wanneer iemand te laat komt”… Is dat wel zo? “Ik niet, ik maak me zorgen.” Twee mensen, twee verschillende emoties.


Hoe is dat voor jou? Neem jij je verantwoordelijkheid over je leven?

Ik verneem het graag van je!

Warme groet,
Susanne

 

#verantwoordelijkheidnemen #verantwoording #proactief #gedrag #emoties #gevoel #regieoverjeleven #voorrustinjehoofd #elysioneft

 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.