voor rust in je hoofd

Omslag website contact 1000 250 1

Bewustwording

Laten we het eens over geld hebben. Hèt onderwerp met een grote negatieve lading.

Ik spreek veel mensen in mijn praktijk en heel vaak is geld een groot issue. Enerzijds als we het hebben over mijn tarief, anderzijds hoor ik mensen zeggen dat geld niet belangrijk is.

Voor mij is geld belangrijk, geld helpt mij te voorzien in mijn materiële behoeften... en daar hebben we meteen de eerste overtuiging te pakken:

1. Ik ben niet materieel ingesteld.
Is dat wel zo? Wanneer ben je materieel ingesteld? En dan... is dat dan zo verkeerd? Welk oordeel zit hierop? Welk oordeel zit erop als iemand graag een 'dikke' auto rijdt? 

Ja maar...

2. Geld maakt niet gelukkig.
Ook dan weer de vraag: is dat zo? Gebrek aan geld kan anders behoorlijk ongelukkig maken, je kunt er zelfs ziek van worden. In hoeverre klopt de overtuiging dan nog? Ik kan heel gelukkig worden als mijn facturen weer betaald zijn. 

3. Je moet er hard voor werken.
Ook zo'n dooddoener die staat geschreven op de tegeltjeswijsheden die bij je ouders in de kamer hangen.
Als jij de overtuiging hebt, dat je hard moet werken voor je geld, ga er dan maar van uit dàt je ook hard moet werken!

Nog zo'n killer:
4. Vrouwen kunnen niet met geld omgaan!
Ik voel je reactie al hierover, de bevestiging, de weerstand. Is dat wel zo? Kunnen vrouwen ècht niet met geld omgaan? Wat maakt dat je denkt dat vrouwen niet met geld kunnen omgaan? Wanneer kun je dan wèl met geld omgaan? 

5. Rijken verdienen geld op een verkeerde manier.
Blijkbaar zit er een lading op dat als je iets doet waar je goed in bent, dat je daar geen geld voor mag vragen.
Nou, bij de bakker moet ik toch ècht wel voor het brood en gebak betalen, sterker nog... een gratis gebakje zit er niet eens in.

6. Rijk worden is niet voor mij weggelegd. 
Oh nee? Wat is er gebeurd om deze aanname te hebben? Wanneer heb je dit besloten?

7. Ik ben het niet waard veel geld te verdienen.
Eigenlijk toch ontzettend jammer als je zo denkt, nietwaar. Waar komt dit vandaan? Hoezo zou jij het niet waard zijn?

8. Als je veel geld verdient, ben je hebberig, onaardig en arrogant. PUNT!
Voel je al hoeveel oordeel hier op zit?? Ben je bereid dit oordeel los te laten? Zou je, heeeel voorzichtig, er ook eens anders naar willen kijken... eens willen kijken hoe waar dit is? 

9. Geld stinkt!
Tja... je voelt hem al komen? Wat maakt dat je dat denkt? Welke ervaring heb je met geld?

en tot slot:

10. De armen worden alleen maar armer en de rijken worden rijker!
Als jij vanuit een tekort blijft denken, ja... dan worden de armer alleen maar armer. Gaat er nu al een lichtje branden waarom de rijken steeds rijker worden? Zou het kunnen dat zij op een andere manier over geld denken? En is dat dan zo verkeerd in jouw ogen?

 Oké nog eentje dan:

11. Als ik veel geld heb, houden mensen niet van me. Ze zitten dan alleen achter mijn geld aan!
Het zou zomaar kunnen, afhankelijk hoe je er naar kijkt en hoe je er mee omgaat... toch?


Zitten deze waarheden in jouw systeem? Kun je openstaan om deze bekrompen manier van denken los te laten?
Eén ding is zeker: als je zo blijft denken, zul je altijd geldtekort hebben. Ben je er tevreden mee dat je maar net de huur kunt betalen en in je onderhoud kunt voorzien?

Om erachter te komen wat je over jezelf en over geld denkt, om dus de negatieve overtuigingen boven water te halen, hoef je alleen maar naar een ervaring te denken. Wat je in het verleden hebt meegemaakt, is de basis van je overtuigingen.

De negatieve overtuigingen komen vaak voor een groot deel voort uit de programmeringen van je ouders, leraren, buren, geloof etc.
Heel veel overtuigingen nemen we van hen over, dat wat ze gezegd hebben, dat wat ze geloofd hebben (en NOG geloven!), dat
wat ze ons voorgedaan hebben en zelfs wat ze gedacht hebben.

Het is als het ware in je geprogrammeerd, het begon al toen je nog in de buik zat en dat werd alleen maar versterkt in de jaren dat je opgroeide. Je hebt het voor waar aangenomen en bent het gaan leven.

Deze overtuigingen waren ooit goed voor je, maar ze stammen nog uit 'het jaar tabak', ze zijn zo NIET 2017/2018!. Je mag er natuurlijk aan blijven vasthouden,
want angst om te falen kan je verhinderen uit je comfortzone te komen. Angst voor succes is ook een mooie om vooral geen stappen te zetten. Stel je voor je zou eens succesvol kunnen zijn! Jeetje, dat geeft weer heel veel verantwoording en druk! Kun je dat aan?

Maar...
Als je vindt het tijd wordt om deze overtuigingen los te laten,
als je vindt dat je ze niet meer nodig hebt,
als je nieuwe beter passende overtuigingen eigen wilt maken
als jij wilt kiezen voor overtuigingen die je levendigheid en rijkdom brengen
als jij een 'geld-blessing' wilt ontvangen...

Dan nodig ik je graag uit voor mijn bijdrage aan het geldcafé op 21 november a.s. om 19.00 uur in Centre Céramique, Avenue Céramique 50 te Maastricht.

Tip:
Vraag jezelf alvast eens af 'verdien ik rijkdom?'. Denk ik dat andere mensen die geld hebben het meer verdienen dan ik? Is er een of andere reden in mijn leven waarom ik geen rijkdom ervaar?

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen. Privacy- en Cookiebeleid