voor rust in je hoofd

Herken je dit?
Je vindt een slank en fit lichaam belangrijk en je zou daarom gezonder willen eten en meer willen bewegen. Je hebt goede voornemens en zet die meteen om in actie.

Verleiding
En dan ... is het vrijdagavond, ook vanavond staat de sportschool op de planning. Je hebt de hele week hard gewerkt en je hebt ook al een paar keer de sportschool bezocht. Op je werk heb je zelfs de zoete verleiding kunnen weerstaan. Je bent moe, misschien zelfs wel een beetje chagrijnig. Je hebt geen zin om te koken en je denkt aan een vette maaltijd. Hoe groot is de kans dat je zwicht voor de smakelijke verleiding en het sporten maar even uitstelt? 
Je gedrag stemt duidelijk niet overeen met de keuze die je (rationeel of emotioneel?) gemaakt hebt. Bovenstaand kun je op alle situaties toepassen, zoals roken en het drinken van alcohol.

Hoe kiezen mensen?
Vaak wordt ervan uit gegaan dat als mensen maar worden voorzien van voldoende informatie, zij vervolgens wel zullen kiezen voor de optie die het best aansluit op hun voorkeur. Het rationele keuzemodel: als mensen goed geïnformeerd zijn, maken zij verantwoorde keuzes.

Het wordt een probleem als je:

  • cognitieve vaardigheden om keuzes te maken beperkt zijn
  • van voorkeur verandert als de keuze anders geformuleerd wordt
  • je keuzes onbewust maakt
  • het je ontbreekt aan wilskracht om geplande keuzes uit te voeren

Gewoontes
Veel gedragingen doen we op de ‘automatische piloot’ en versterken een gebrekkige wilskracht.
- Gewoontes dienen om het gedrag te automatiseren en te delegeren naar het onbewuste, zodat er meer mentale ruimte overblijft voor zaken die wèl onze bewuste aandacht vragen.
- Gewoontes liggen verankerd in het onbewuste, voorlichting en educatie hebben er dus weinig vat op. 
- Gewoontes blijken niet eenvoudig af te leren of te veranderen.

3 manieren om gewoontes te doorbreken:

  1. Een ingrijpende verandering in de omgeving.
    Een nieuwe baan, bijvoorbeeld, kan een geschikt moment zijn om je opnieuw bewust te maken van bepaalde keuzes. Je kunt nu met de fiets naar je werk.
  2. Een goede voornemen in de vorm van gedragsregels gieten: het 'als-dan'principe. 
    De voornemens worden niet alleen uitgesproken maar er wordt een concreet ‘uitvoeringsplan’ geformuleerd. "Als ik op mijn werk naar de koffie-automaat ga, neem ik de trap i.p.v. de lift."
  3. EFT - Emotional Freedom Technique toe passen:


Hoe werkt EFT?
Om te weten hoe EFT werkt, is het handig om eerst te weten hoe het in hersenen en het onderbewuste werkt.

Hersenen
De hippocampus (een onderdeel van je hersenen) speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen, de ruimtelijke oriëntatie en het controleren van gedrag dat van belang is voor de overleving.

Onderbewuste
Vanaf de conceptie tot en met je 7e jaar wordt alle informatie rechtstreeks opgeslagen in het onderbewuste. Relativeren kun je dan nog niet, waardoor je -eigenlijk- een verwrongen idee over jezelf gaat vormen. Alles wat je daarna meemaakt, houd je in het licht van dat idee - die beperkende overtuiging. 

Gedrag
Ons doen en laten wordt voor meer dan 90% bepaald door ons onderbewuste, dat dus voornamelijk gevoed is door de gebeurtenissen die je als klein kind meegemaakt hebt. We hebben overlevingsstrategieën, overtuigingen en gewoontes ontwikkeld die ons gedrag bepalen.

Herprogrammering
Door EFT toe te passen vindt er een herprogrammering plaats in de hippocampus. Die vergelijkt o.a. de bedreigingen uit het verleden met de situatie van en geeft aan de amygdala door of die situatie een bedreiging is of niet. Door deze herprogrammering zal ook in de toekomst die trigger niet meer als bedreigend worden ervaren. Belemmerende overtuigingen en - gewoontes kunnen veranderd worden in positieve intenties en doelmatig handelen.

En jij?
Heb jij last van een gebrek aan wilskracht?
Wil jij je gewoontes doorbreken?

Gratis
Is het een idee voor je om een GRATIS DOORBREEKSESSIE aan te vragen?  We kijken waar je nu staat, waar je naartoe wil, waar je tegenaan loopt, wat je gewoontes zijn, waar je van droomt en naar verlangt …èn... je krijgt van mij meteen een kleine sessie om je negatieve emoties los te laten.

Social Media
Zijn we al vriendjes op Facebook? Ook fijn vind ik een LIKE voor mijn pagina. Volg je me al op Instagram? Pinterest is ook een optie! LinkedIn!

Ik kijk er naar uit je te mogen begroeten.

Hartelijke groet,
Susanne

 #egodepletie #wilskracht #gebrekaanwilskracht #gewoontes #EFT #tapping #recallhealing #gratis #doorbraaksessie #slankenfitlichaam

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.