voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Verlies- en rouwverwerking
In sommige gevallen is mijn coaching gericht op verlies- en rouwverwerking. Niet alleen van een dierbare, maar ook van een baan, huis etc. Het suggereert dat alle verlies te verwerken is, oftewel dat er een einde aan zit. Voor bepaalde verliezen kan dat gelden, echter het lijkt dat dit niet voor alle gevallen geldt.

Rouwen is langzaam maar zeker begrijpen dat het leven ingrijpend veranderd is. Rouw is de bewustwording dat het verlies onomkeerbaar is. Rouw neem je mee, overal waar je komt en overal waar je heengaat. Het is een ‘rauw’ proces dat er mag zijn en over zal gaan in verzachten en/of heling van de pijn.

Samen met de cliënt wordt bekeken wat nodig is, vooral ook wat haalbaar is. Er wordt o.a. gewerkt aan
• Het uiten en hanteren van emoties, gevoelens èn gedachten.
• Het ervaren van het verlies, het verdriet en de pijn.
• Het accepteren dat het verlies, het verdriet en de pijn voor de rest van het leven aanwezig zou kunnen zijn. (Let wel: zòu kunnen, hoeft niet!)
• Een veranderd toekomstbeeld.

Hoewel EFT ongelooflijk effectief is, herstellen de meeste mensen niet helemaal van het verliezen van een geliefde. Zo’n 5 jaar ben ik nu bezig als EFT coach/therapeut. Gedurende die afgelopen jaren heb ik deze 5 redenen opgemerkt:

1. Ze denken dat ze volledig hersteld zijn, maar zijn zich niet bewust van het feit dat die persoon/situatie/dier hen nog steeds beïnvloedt.
Wanneer ik met cliënten aan rouw/verlies werk, voelen ze na één of twee sessies meestal al dat er geen verdriet meer is, terwijl er in werkelijkheid nog steeds aspecten van hun verdriet aanwezig zijn.

De reden waarom mensen denken dat ze genezen zijn -terwijl dat niet zo is-, is omdat ze zich zoveel rustiger voelen over het verlies dan voordat we met EFT begonnen. Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze zich nog beter zouden kunnen voelen. Bijvoorbeeld:

  1. • Ze huilen niet meer als ze denken aan hun geliefde.
    • Ze kunnen lachen en herinneren zich de goede tijden.
    • Ze voelen zich niet langer depressief.
    • Ze kunnen zich een gelukkig leven voorstellen zonder hun geliefde.

Omdat EFT zo effectief is en omdat het zo snel werkt, zijn mensen vaak erg verbaasd over het feit dat ze zich zoveel beter voelen in slechts 1 of 2 sessies. Ze voelen zich zoveel beter over het verlies dat ze hebben geleden en ze gaan ervan uit dat het niet beter als dit kan worden. Ze hebben zich niet kunnen voorstellen dat ze zich überhaupt zo veel beter konden voelen.

Doordat ik weet waar ik op moet letten bij (diep) verdriet, weet ik dat de genezing niet compleet is en dat doet me pijn. Ik heb een lijst met hulpmiddelen en technieken die ik gebruik om op deze verborgen aspecten te controleren. Als de cliënt van mening is dat er al een beter resultaat is behaald dan gehoopt, is het niet altijd even gemakkelijk aan te geven dat er waarschijnlijk nog resterend verdriet zit.

 

2. Ze geloven dat het niet mogelijk is om volledig te herstellen van het verliezen van een geliefde.
Dit geloof is zo vanzelfsprekend, dat het bijna heiligschennis is om iets anders te suggereren en. 

Zonder de krachtige ‘release-techniek’ als EFT, zullen mensen echt niet volledig genezen en blijft er levenslange pijn. Maar EFT heeft dat veranderd, omdat het echt het verdriet kan genezen, in tegenstelling tot het alleen maar makkelijker te dragen, wat de meeste andere benaderingen van rouw doen.

De meerderheid van de mensen kent de methode EFT niet, dus ze kunnen zich niet voorstellen hoe verdriet echt kan worden genezen. Zelfs voor degenen die EFT wel kennen en de helende kracht ervan hebben ervaren, is het nog steeds moeilijk te denken dat volledig herstel van verlies mogelijk is. Zo gaat de mythe van de duurzaamheid van het verdriet gewoon door. 

Dit geloven staat de genezing in de weg en het zou ertoe kunnen leiden dat ze voortijdig stoppen met EFT. Het is mijn taak om bij die overtuiging te komen en daar aan te werken. Mensen die thuis EFT toepassen, zijn zich niet bewust van die overtuiging met alle gevolgen van dien.

3) Ze geloven dat het als een verraad aan of verlating van die persoon is, als ze niet langer pijn hebben over het verlies.
Dit geloof is ook heel gewoon goed geworden.

Het is meestal gebonden aan het gevoel dat ze het de rest van hun leven te danken hebben aan die persoon om te rouwen. Op die manier is het ook verbonden met de vorige overtuiging dat het niet mogelijk is om volledig te herstellen van verlies.

Wat ik ook zie, is dat de cliënten een dubbel gevoel hebben over het herstel. Aan de ene kant geloven ze dat hun geliefde niet zou willen dat ze zich de rest van hun leven verdrietig zouden voelen. Aan de andere kant stellen ze verdriet gelijk aan liefde en geloven ze dat, als ze niet langer om de persoon treuren, het betekent dat ze niet langer van die persoon houden.
Hoewel het meestal niet nodig is om het geloof van boven af te tappen dat verdriet permanent is, is het bijna altijd nodig om dit geloof af te troeven rond volledig herstel, wat een soort van verraad of verwaarlozing betekent. Dat is een van de dingen, waar ik altijd naar op zoek ben in mijn werk met cliënten. Hoe mooi is het dan als ze het kunnen loslaten en alle aspecten van verdriet, die er mee te maken hebben, kunnen helen .

4) Ze geloven dat hun verdriet hen aan de persoon bindt en dat -als zij niet langer verdriet hebben- zij die verbinding zullen verliezen.
Dit is een andere die, wanneer aanwezig, moet worden aangeboord om volledig te kunnen genezen.

Het komt heel vaak voor, dus ik ben er alert op. Soms hoef ik er echter niet eens naar te zoeken, omdat mijn cliënten dingen zeggen als:
• Mijn verdriet zorgt ervoor dat ik me dicht bij ___________ voel.
• Mijn verdriet is alles wat ik nog over heb van _____________.
• Ik heb mijn verdriet nodig om verbonden te blijven met ____________.
• Mijn verdriet houdt de herinnering aan __________ levend.
• Als ik niet langer rouw, dan betekent dat dat ______ echt weg is.

Die laatste is natuurlijk niet helemaal rationeel, maar als je ooit iemand bent ‘verloren’, weet je dat verdriet vaak niet rationeel is. Het is onvoorspelbaar en onlogisch en veroorzaakt vaak gedachten als: "Dat moet moeder zijn.", als je telefoon overgaat, hoewel je heel goed weet dat je moeder is overleden.

Wanneer iemand een geloof uitdraagt als: "Als ik niet langer rouw, dan betekent dat dat hij echt weg is.", zullen ze meestal ook zeggen: "Ik weet dat dat geen enkele betekenis heeft, maar het is hoe ik me voel."

In termen van ‘heling’ met EFT maakt het niet uit of iets wel of niet zinvol is. De sleutel is om een laserfocus te houden op hoe je je voelt, je emotionele waarheid en het kloppen erop toe te passen.
Zodra het geloof dat verdriet nodig is om zich dichtbij een overleden geliefde te voelen, is gewist, beseft de persoon spontaan dat de liefde voor die persoon er nog steeds is, samen met diepe dankbaarheid voor alles wat ze hebben gedeeld.

5) Ontbering of bedroefd zijn door het verlies, is een deel van hun identiteit geworden
Dit komt het meest voor bij weduwen, weduwnaars, zij die een kind hebben verloren en zij die een ouder verloren hebben toen ze klein waren.

Het verlies wordt een deel van hun identiteit en als zodanig zijn ze eraan gehecht (meestal onbewust). Iemand zei letterlijk: "Ik ben nu een MOK: moeder van een overleden kind." Er wordt een zgn. ego-label aan gehangen. Wanneer dat het geval is, presenteert het zich meestal met gevoelens en overtuigingen als:
• Omdat ik mijn _____________ kwijt ben, ben ik permanent beschadigd.
• Het is niet mogelijk om te herstellen van het verliezen van een _____________.
• Ik zal nooit heel zijn omdat ik _______________ kwijt ben geraakt.
• Ik zal nooit gelukkig zijn omdat mijn ___________ is overleden.

Wanneer een emotionele wond of een probleem (verdriet of iets anders) een deel van iemands identiteit wordt, zijn er meestal secundaire verworvenheden en die moeten ook worden aangepakt om te kunnen loslaten. Denk bijvoorbeeld aan de aandacht en sympathie die je krijgt als je een heftig verlies hebt ervaren of het verdriet dat gebruikt wordt als reden om bepaalde delen van het leven te vermijden, enz.
De angst om een deel van de identiteit kwijt te raken, krijgt  -tijdens een sessie- ook de aandacht evenals alle gerelateerde emotiesom vervolgens los te kunnen laten.

DE GEMEENSCHAPPELIJKE NOEMER
Wat al deze 5 redenen -die mensen niet volledig herstellen van verlies- gemeen hebben, is dat ze allemaal kunnen worden overwonnen door EFT toe te passen. Dan kan het herstelproces van verdriet worden voltooid, waardoor liefde, dankbaarheid en vrede kan zijn, waar pijn en verdriet eens was.
Herken je al deze overtuigingen en patronen in jezelf? Als dat zo is, kijk dan of je ze zachtjes kunt erkennen met meedogende nieuwsgierigheid en zonder oordeel. Kijk vervolgens of je misschien bereid bent om EFT toe te passen.


ZELF KLOPPEN
Wanneer je zelf gaat kloppen en je loop vast of niet de gewenste resultaten krijgt, of gewoon de ondersteuning en begeleiding van een ervaren professional wilt hebben, raad ik aan om met een EFT-behandelaar te werken.
Als je besluit dat dit de beste manier voor je is en je wilt met mij samenwerken, kun je hier een sessie of een gratis consult plannen.

Liefs, Susanne

#rouw #rouwverwerking #emotionelewond #rouwen #moedervaneenoverledenkind #EFT #tapping 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.