voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Heel soms lees ik nog wel eens de Libelle. Er staan vaak artikelen in over onderwerpen die in mijn praktijk dagelijks orde van de dag zijn. Deze tekst is de moeite waard om over te nemen:
Drangnaar PERFECTIE
Vrouwen hebben meer last van perfectionisme dan mannen…naar het schijnt.
Ze jongleren met opvang, geld, afspraken en werkschema’s en hebben ondertussen het gevoel overal tekort te schieten. Mannen gaan na hun werk met een biertje op de bank zitten of zeggen gewoon: “Ik ben er vrijdag niet. Pas jij op de kinderen?”

Herkenbaar?
Altijd ploeteren en nooit tevreden zijn met goed genoeg. Blijkbaar is het dè ziekte van deze tijd. Het verlangen van perfectionisten om oké gevonden te worden door anderen is heel sterk en raakt nooit bevredigd. 

Perfectionisme heeft 10 gezichten:

 1. Laag zelfbeeld
  Hier is het allemaal mee begonnen: de overtuiging “ik ben niet goed genoeg”.
   
 2. Hunkeren naar bevestiging
  Perfectionisten zijn continu op zoek naar erkenning en bevestiging. Je wilt iedereen te vriend houden en niemand tot last zijn. Je gaat, daardoor, conflicten liever uit de weg en je durft geen ‘nee’ te zeggen.

 3. Torenhogen eisen
  Mensen met perfectionisme leggen de lat voor zichzelf hoog… te hoog. Sommigen verwachten ook dat anderen de zaken tot in het kleinste detail perfect doen.

 4. Controledrang
  Perfectionisten willen controle en kunnen moeilijk delegeren. Je houdt ervan dat de dingen gaan zoals ze gewend of gepland zijn.

 5. Veel denken en piekeren
  Je innerlijke criticus van de perfectionist neemt nooit vakantie. Hij geeft continu commentaar…op alles.

 6. Angsten
  Angst om te falen, angst voor afwijzing, angst om de controle te verliezen. De perfectionist wordt geplaagd door een scala aan angsten.

 7. Uitstelgedrag
  De perfectionist stelt uit, bang om de eigen hoge normen niet te kunnen halen.

 8. Keuzestress
  Elke keuze is voor een perfectionist een kopbreker van jewelste. Kiezen betekent namelijk verliezen, omdat je ergens anders iets laat liggen.

 9. Verantwoordelijkheidsgevoel
  Perfectionisten voelen zich snel verantwoordelijk, zowel op werk- als privévlak, waardoor je extra taken op zich nemen.

 10. Doorgaan, nooit opgeven
  ‘Opgeven’ staat niet in het woordenboek van de mensen die lijden aan perfectionisme. Vaak ga je ver over je grenzen heen, totdat je op een bepaald moment uitgeput bent. Deze verschijningsvorm kun je gerust beschouwen als de rode loper naar een burn-out!

Drang naar bevestiging
Er is niets mis met je best doen en kwaliteit willen leveren als je er bewust voor kiest! Perfectionistische mensen móéten van zichzelf excellereren, lukt dat niet dan voelen ze zich enorm schuldig. Ze hebben een onblusbare drang naar bevestiging. Het verlangen om oké gevonden te worden door anderen is heel sterk en raakt nooit bevredigd. 

Is dat iets dat zwaar bij jou weegt en je ongelukkig en ziek maakt, dan is het wellicht tijd om een afspraak te maken voor een GRATIS sessie. Ik laat je ervaren hoe het is om - al is het voor even - ontspanning te voelen, daarna mag je de controle weer overnemen ;-).

Lijkt je dat wat? Een afspraak is zo gemaakt! Doe jezelf een plezier en blijf er niet langer mee lopen, maak nu die afspraak. Je weet het: die perfectie die je nastreeft, gaat uiteindelijk ten koste van jezelf!

Warme groet,
Susanne

 

 

#perfectionisme #10gezichtenvanperfectionisme #hunkerennaarbevestiging #torenhogeneisen #laagzelfbeeld #controledrang #veeldenkenenpiekeren #angsten #uitstelgedrag #keuzestress #verantwoordelijkheidsgevoel #doorgaan #opgevenisgeenoptie #voorrustinjehoofd #regieoverjeleven #elysioneft
foto by: Delano Balten Unsplash

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.