voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Pippi trok de laatjes open en liet Tommy en Annika
alle schatten 
zien die ze daarin bewaarde. 
Er waren bijzondere vogeleieren en mooie schelpen en stenen,
bewerkte doosjes, prachtige zilveren spiegels,
parelkettingen en nog veel meer dingen die
Pippi en haar vader hadden gekocht op hun reizen over de hele wereld.

uit: Het Pippi Langkous Principe


Wat je allemaal kunt
Als je wilt ontdekken wat je innerlijke schatten zijn, moet je niet alleen denken aan ontspannen momenten, maar ook aan alles wat jou sterk maakt: je vaardigheden en je speciale talenten. Weet je eenmaal wat je schatten zijn, dan voel je je zeker van jezelf en raak je niet gauw ergens door van slag.

Innerlijke schatten, in de zin van vaardigheden, maken je dus sterk. Helaas zijn er maar heel weinig vrouwen die hun vaardigheden kunnen benoemen. Als je hun ernaar vraagt, maken de meesten lange lijsten met daarop hun zwakke punten. Andere vrouwen noteren hun opleiding of bepaalde kwalificaties. Opleiding of kwalificaties tellen echter alleen mee als je deze beschouwt als de bouwstenen van je persoonlijkheid, dus als je vindt dat ze jou maken tot je unieke ik, een ik waar je trots op bent. Belangrijker echter zijn de schatten in je ziel die jouw persoonlijkheid hebben gevormd. De kleinste bouwstenen die jou maken tot de vrouw die je bent -een uniek individu.

Neem eens een kijkje in je innerlijke ladekast!
Jouw persoonlijke ladekast heeft waarschijnlijk ook een heleboel laatjes. Enkele zul je probleemloos kunnen openschuiven, terwijl andere misschien eerst een beetje klemmen. De inhoud van de bovenste laatjes, op ooghoogte, is waarschijnlijk netjes gerangschikt, terwijl in de onderste laatjes, waar je niet zo vaak komt, ogenschijnlijk een grote chaos heerst. Begin maar gewoon helemaal bovenaan: daar ziet het er opgeruimd uit. Hier ligt het allemaal netjes gesorteerd: je beroepskwalificaties, je referenties en contracten en al die o zo objectieve basisgegevens die jou en je persoonlijkheid verankeren in de maatschappij. De factoren die aan de oppervlakte liggen en die je leven bepalen, zijn dus wel duidelijk. Dit laatje kun je in gedachten tevreden weer dichtschuiven. Je weet dat je schatten in dat laatje algemeen bekend zijn en gewaardeerd worden.

In het laatje daaronder is het waarschijnlijk al wat minder goed geordend. Oké, misschien liggen hierin wel kostbare waarden als je talenkennis, je rijbewijs en een onderscheiding van je bedrijf als waardering voor je bijzondere inzet. Misschien vind je ook nog innerlijke waarden, zoals dat je een kindervriend bent of groene vingers hebt. 

En helemaal achterin, waar je alles niet meteen goed kunt onderscheiden, vind je opeens nog meer schatten die je helemaal vergeten was! Daar opzij, helemaal verstopt, ligt daar niet de schat die je 'empathie' en 'kunnen luisteren noemt? Dat klopt, dat was vroeger een van je sterke eigenschappen. Hoe vaak heb je andere mensen niet geholpen door alleen maar naar hen te luisteren? En o ja, daar helemaal aan de andere kant, daar ligt nog iets. Het lijkt wel een oude naaimachine. Was je die ook vergeten? Toen je nog een tiener was, heb je voor de halve klas kleren gemaakt, unieke kledingstukken. Daar had je toen al goed geld mee kunnen verdienen, maar jij vond het belangrijker dat je er plezier in had - een sympathiek trekje.

En over plezier gesproken: stond jij niet bekend als de gangmaker die van elke situatie het beste maakte? Ja? Dan is dit een goed moment om het volgende laatje open te maken. Dat laatje klemt een beetje, en je moet behoorlijk wrikken en trekken voor je het open krijgt. Wat voor spannends ligt daar te wachten op ontdekking? Eén blik in dit laatje is misschien al genoeg om te weten welke schatten hier ongesorteerd en onoverzichtelijk in liggen.

Geen wonder dat je dat laatje zo moeilijk open kon krijgen! Want hierin liggen, kriskras door elkaar, alle doelen die je jezelf ooit hebt gesteld. Alle niet-bereikte of al lang opgegeven doelen. Wilde je beroemd worden toen je nog klein was? Nou ja, daar ben je tot nu toe nog niet in geslaagd. Maar dat is geen reden om er nu niet meer aan te denken.

Sorteer alle schatten in je ladekast
Tevreden zijn met jezelf is niet iets wat alleen Pippi mag. leder mens mag dat zijn. Als je Pippi zou vragen wat ze allemaal kan, zou ze vast en zeker een hele waslijst opsommen. Dan zou ze zeemansgeheimen en krachttoeren noemen. Er zou geen einde komen aan haar opsomming en ze zou erbij stralen. Pippi weet precies wat haar innerlijke schat is. Niemand heeft die aan haar laten zien: die heeft ze zonder hulp van ouders of tantes in haar eentje moeten ontdekken.

Doe net als Pippi, want ook jij moet je schatten in je eentje opgraven. Er is namelijk niemand anders die voor jou kan bepalen wat jij een schat vindt en wat niet. Het gaat hier niet zozeer om materiële zaken, maar vooral om je innerlijke capaciteiten en emoties die jou maken tot de vrouw die je tegenwoordig bent. Als je geen zin hebt om een lijstje te maken en ook niet precies weet hoe die capaciteiten heten, doe dan de volgende oefening.

OEFENING
Als je een speech voor jezelf zou schrijven, hoe zou die dan klinken? Kies een echte feestdag uit, bijvoorbeeld de viering van een kroonjaar, en schrijf de toespraak alsof jijzelf jouw beste vriendin bent. Doe je dit op de juiste manier, dan schieten je vanzelf al jouw positieve karaktereigenschappen te binnen: En denk eraan:
Bij een speech moet je je niet inhouden, maar er flink tegenaan gaan!

Het is ontzettend leuk om dit soort speeches te schrijven: eindelijk kun je lekker in je laatjes rommelen en jezelf vertellen wat er allemaal zo leuk is aan je! Het doel van deze oefening is dat je nu eens niet jezelf bekritiseert, maar de dingen opsomt waar je goed in bent, zodat je je daar bewust van wordt. Neem dus rustig de tijd, pak pen en papier en ga aan de slag. Hemel jezelf op, zonder iets te verzinnen.

Denk terug aan:

  • je jeugd
  • angsten die je hebt overwonnen
  • vaardigheden die je hebt
  • inzichten die je hebt verworven of juist hebt verworpen
  • sociale projecten en zaken waarbij je je betrokken voelt;
  • vriendschappen
  • gelukkige momenten samen met je familie.

Zodra je klaar bent met het schrijven van je speech, kun je hem hard op voorlezen. Ga erbij staan en probeer het plechtig te doen.

Zie je wel dat het heel leuk kan zijn om jezelf te complimenteren met bepaald gedrag en met je capaciteiten? Dat is geen ijdelheid, hoor. Daar zijn veel vrouwen namelijk bang voor, dat ze ijdel zijn. Ze willen in geen geval dat mensen denken dat ze een opschepper zijn. Maar dat ben je niet, je kijkt alleen maar naar jezelf. Naar hoe je bent en wat je kunt. De dingen die je noemt, kunnen alleen maar glanzen en nog beter worden. Mannen hebben trouwens meestal geen probleem deze oefening, want zij zijn eraan gewend om te laten zien waar ze goed in zijn. Toespraken politici zijn ook goede voorbeelden!

In de loop van ons leven verzamelen we onze schatten. Vele daarvan vind je in je jeugd, maar je ziet ze niet altijd meteen. Wees gewoon geduldig
blijf goed om je heen kijken, zodat je ze kunt vinden.

Ik ben heel benieuwd naar jou speech! Wil je het hier met me delen?

Liefs, Susanne

#pipilangkous #pippilangkousprincipe #pipilangstrumpf #pipilangkouswijsheid #pipilangstrumpfprinzip #pippi #pippilongstocking #pippilangkous #schatten #vaardigheden #innerlijkeladekast #regieoverjeleven #elysioneft #eft #tapping #recallhealing

 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.