voor rust in je hoofd

Maandagochtend klokslag half elf, de bel gaat. Ik heb geen consult, dus ik zwaai de voordeur open.
Een oudere heer en dame met een brede smile op hun gezicht staan, zoals iedere maand,  weer voor de deur. Ik herken de auto, waarin nog iemand zit, de chauffeur lijkt het.

Elke maand zowat bellen ze aan. Ik heb sterk de indruk dat ze speciaal voor mij komen, want als ze zich omdraaien lopen ze meteen weer naar de auto. Ze zijn alleraardigst en bescheiden. De deur niet open doen, komt niet in me op. Op een zaterdag stonden andere mensen voor de deur, die bij iedere deur aanbelden aan om hun geloof te verkondigen. Ja we hebben het over Jehova getuigen. Ook nu zwaai ik de deur wijd open, waarom zou ik ze negeren? Vervolgens heb ik ze verteld van het leuke echtpaar, dat altijd weer persoonlijk het tijdschrift 'Ontwaakt' komt brengen. Ben ik er niet, dat ligt het in de brievenbus met een handgeschreven briefje erop geplakt. 

De titel van de "Ontwaakt' van deze keer, nr. 4 2017, trok mijn aandacht: "Doet u te veel?"

ontwaakt1

Het zonnetje schijnt, dus ik neem even de tijd om het tijdschrift door te bladeren. Buiten met een kopje thee erbij.

Blijkbaar ben ik niet de enige die het gevoel heeft het te druk te hebben, staat er geschreven. Veel mensen met een fulltime baan vinden het moeilijk om te voldoen aan de eisen van hun werk en hun gezin. Mensen voelen zich opgejaagd, zelfs in hun vrije tijd! Poeh, das herkenbaar voor me. Ook kinderen kunnen dat gevoel hebben, zeker als hun dag helemaal volgepland wordt.

We weten eigenlijk wel dat we door tijdsdruk gestrest raken als we constant proberen meer te doen dan waar we tijd voor hebben.

Redenen waarom we wellicht (te) veel doen:
1. De zorg voor het gezin
Als je wilt dat je kinderen altijd voorzien zijn van de laatste nieuwe snufjes, omdat jij dat vroeger niet had. Het is gebleken dat zowel ouders als kinderen, die geld en materiële dingen heel belangrijk vinden, vaak minder gelukkig, minder tevreden met hun leven en minder gezond zijn, dan degene niet materialistisch ingesteld zijn. In een poging elkaar klaar te stomen voor succes, plannen sommige ouders te veel activiteiten in voor hun kinderen en voor zichzelf. Het resultaat is dat zowel de goedbedoelende ouders als de kinderen eronder lijden.

2. Het idee "meer is beter'.
In deze consumptiemaatschappij doen reclame makers goed hun best ons ervan te overtuigen dat we onszelf iets goeds onthouden als we niet hun allernieuwste producten kopen. Steeds weer nieuwe dingen vinden we die we 'nodig' hebben en die dingen kosten tijd en geld.

3. Verwachtingen van anderen
Hoeveel werknemers maken langere werkdagen om hun werkgever te vriend te houden? Zelfs collega's kunnen druk uitoefenen door je een schuldgevoel te geven als je niet overwerkt. Door de economische onzekerheid zijn mensen eerder bereid lange dagen te maken of beschikbaar te zijn.
Wellicht voel jij de druk om het hectisch tempo van andere gezinnen aan te houden. Voel jij je schuldig als je het niet doen, omdat je
dan je kinderen misschien te kort doet?

4. Status en zelfontplooiing
Er is een sterke link tussen je zelfbeeld en je levenstempo. Druk hebben heeft een sociale status gekregen. Hoe drukker je het hebt, hoe belangrijker je lijkt.


Velen van ons zijn opgevoed met de overtuiging dat je hard en ijverig moet werken. Een evenwichtig leven is vaak ver te zoeken, echter dat evenwichtig leven is wèl goed voor onze mentale en lichamelijke gezondheid.

Maar... hoe kun je gas terug te nemen en het wat kalmer aan doen?

Daar help ik je graag bij!

Ik help je om antwoord te krijgen op de volgende vragen:

  • Wat wil ik met mijn leven? (Wat wil ik met mijn gezin? Wat wil ik met mijn werk?)
  • Welke prioriteiten moet ik stellen om een gelukkiger en zinvoller leven te hebben?
  • Je weet je waarden en kunt je doelen bepalen.
  • We bekijken je huidige situatie en je nieuwe doelen.
  • We bespreken de gevolgen van eerdere beslissingen.
  • Je krijgt antwoord op de vraag wat je moet doen om je doelen te bereiken met als gevolg: RUST IN JE HOOFD

 

ERVAAR traject
- 6 x 90 minuten coaching via Skype of in mijn praktijk, bij voorkeur wekelijks in te plannen
- na 1 maand nog 3 wekelijkse borgingssessies, omdat er zich altijd nog wat aandient
GRATIS:
- toegang tot een besloten Facebookgroep met tips, meditaties en oefeningen om zelf toe te passen
- toegang tot één workshop RUST IN JE HOOFD gedurende het traject

Tip: informeer bij je werkgever naar een eventuele vergoeding. 

Informatie opvragen, gratis kennismakingssessie of aanmelden kan via het contactformulier of, zoals mijn zoon zegt 'de beller is sneller! Mijn nummer is 06-43836808.

Hoe dan ook... deze mensen van vanochtend zorgden ervoor dat ik even een 'break' nam, lieten mij nadenken over mijn leven en zorgden voor inspiratie! Volgende keer toch eens vragen hoe het met hùn gaat.

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.