voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Joop heeft last van een te hoge werkdruk en hij werkt bijna iedere avond over om zijn werk op tijd af te krijgen. Hij stelt het steeds maar uit om zijn manager om hulp te vragen, want hij wil niet inefficiënt overkomen. Hij voelt zich steeds meer onbegrepen en wordt steeds vermoeider, hij werkt langzaam en begint fouten te maken. Maar misschien neemt de hoeveelheid werk wel af en hoeft hij het helemaal niet meer te vragen. Naarmate het langer duurt, wordt het steeds moeilijker om om hulp te vragen.

Lage eigenwaarde
Wachten totdat de kansen zich vanzelf aandienen is een belangrijke factor bij een lage eigenwaarde. Zo'n afwachtende houding kan ook bijdragen tot stress. Hoe langer je afwacht, des te slechter voel je je. Zo wordt het steeds moeilijker om actie te ondernemen.

Het gevolg is een pijnlijke vicieuze cirkel - zaken uitstellen, wachten tot er iets verandert - een slecht zelfbeeld - wachten - steeds meer controle verliezen - wachten - geen actie kunnen ondernemen - diep in de put raken en alle persoonlijke effectiviteit verliezen. Zo wordt het leven één groot wachtspel.

Wellicht herken je je in het volgende:
Je voelt je overwerkt en over het algemeen niet fit. Je houdt van joggen en je ziet in dat het je goed zou doen om af en toe wat afstand van de stress van het werk te nemen en te gaan rennen. Bovendien zou je er zeker meer energie van krijgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Je stelt het steeds maar weer uit totdat je je wat beter voelt, maar dat gebeurt maar niet. Je wordt hoe langer hoe slomer. Vervolgens straf je jezelf door te veel te gaan eten, zodat het nog moeilijker wordt om te gaan joggen.

Nog meer voorbeelden van wat je uitstelt of waar je op wacht en waarom je wacht
Je wacht

 • met het kopen van nieuwe kleding omdat je eerst wilt afvallen.
 • met sporten omdat je je niet fit genoeg voelt om te gaan sporten - je wilt eerst fit worden.
 • met het maken van een afspraak met je manager om te praten over een te grote werkdruk, omdat het niet het juiste moment is.
 • met je collega te vragen om de procedure nog een keer uit te leggen, omdat je bang bent dom gevonden te worden.
 • met het vragen om loonsverhoging -die in overeenstemming is met de toegenomen taken– omdat het bedrijf aan het bezuinigen is.

Deel van het verhaal
Al deze redenen zijn maar een deel van het verhaal. Hieronder ligt faalangst, de vrees om belachelijk of niet ‘goed genoeg’ gevonden te worden, angst om afgewezen te worden, het gevoel hebben dat je het niet zou mògen vragen of dat mensen denken dat je tot last bent of niet loyaal.

Actieplan voor de uitsteller 
Het moge duidelijk zijn dat je met afwachten niets opschiet. Je raakt alleen maar verder gevangen in de vicieuze cirkel. Dit proces kan worden omgedraaid door NU iets te ondernemen in plaats van steeds maar te wachten. Hiervoor moet duidelijk zijn wat je precies uitstelt, wat daar de voor- en nadelen van zijn, wat de voor- en nadelen zijn van actie ondernemen, wat de juiste te nemen stappen zijn en welke actie je NU gaat nemen.
Neem een groot blanco vel papier. Noteer daarop de antwoorden op de volgende vragen.

 1. Wat  schuif ik steeds maar voor me uit?
 2. Waarom stel ik het uit – waar wacht ik op?
 3. Wat zijn de voordelen van afwachten?
 4. Wat zijn de nadelen van afwachten?
 5. Wat ik graag zou doen of bereiken?
 6. Actieplan, ik ga de volgende stappen nemen:
 7. Ik ga … bellen om steun en aanmoediging te ontvangen voor mijn actieplan.

 

Deel je met me welke stappen je NU gaat nemen? Welke kwestie ga jij NU aanpakken?

Warme groet,

Susanne

 

#uitstellen #uitstelgedrag #persoonlijkeeffectiviteit #afwachten #initiatiefnemen #verantwoordelijkheidnemen #benuttenvanjepotentieel #uitblijvenvangeluk #kansen #mogelijkheden #stress #empowerment #eigenwaarde #stressmanagement #actieplannen #hetgrotewachtspel #trainingsactiviteiten

 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.