voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

Lukt het je gewoonweg niet nee te zeggen als iemand het vriendelijk of meelijwekkend vraagt?
En dat terwijl je weet dat het zowel voor jou als voor de ander verkeerd is als je steeds maar weer instemt? Je kunt gewoon niet anders?

Dat kun je best en ook jou gaat het lukken af en toe eens iets af te wijzen en nee te zeggen. Voordat je besluit deze vaardigheid te leren, moet je eerst dit stuk tekst maar eens lezen uit het boek "Liever assertiever" - Irene Becker.

Analyse van de ingebouwde saboteurs
Analyseer je gedrag, want zo ontdek je welke valkuilen voor jezelf hebt gegraven. Begin met het opsporen van je innerlijke hindernissen en overwin ze vervolgens stuk voor stuk:

- Schets kort de situaties waarin je graag duidelijke grenzen zou willen trekken en nee zou willen zeggen, maar waarin je dit slecht afgaat of helemaal niet lukt. Controleer aan de hand van de lijst hieronder  welke zelfbedachte drempels je tegenhouden je innerlijke kracht te gebruiken en vol te houden.
- Kijk of je bepaalde patronen kunt ontdekken en ga na wat voor elk van deze harde noten de oplossing zou kunnen zijn.

Harde noten bij het trekken van grenzen en nee zeggen
1. Je houdt je aan impliciete regels: je moet eigenlijk, je zou eigenlijk, je mag niet zomaar, iedereen moet...
2. Je accepteert zonder tegenvragen de verwachtingen van anderen.
3. Je klampt jezelf vast aan een bepaald rollenpatroon dat nee zeggen verbiedt: je rol als goede moeder, als echtgenote, geliefde of collega.
4. Je voelt je onzeker over de gevolgen van je afwijzing en daarom stem je uit voorzorg maar toe.
5. Je vindt het moeilijk om tegen een bepaald persoon nee te zeggen: je moeder, je zus, je baas of je beste vriendin.
6. Je hebt sterk de neiging te helpen.
7. Je reageert onbewust op een bepaalde prikkel, waardoor je meteen van je stuk raakt: een gefronst voorhoofd, een stemverheffing of betraande ogen
8. Je hebt moeite bij een bepaald onderwerp nee te zeggen omdat dit sterke emoties bij je losmaakt: als iemand je bvoorbeeld om geld vraagt - terwijl jij bang bent voor armoede.
9. Je kunt in bepaalde situaties geen nee zeggen: tijdens Kerstmis, als er anderen bij zijn, als je haast hebt (ja zeggen is meestal sneller) of als je zelf net hebt geprofiteerd van de vriendelijkheid en behulpzaamheid van anderen.
10. De mate waarin je in staat bent nee te zeggen, is afhankelijk van je stemming: je bent te moe, te gelukkig, te onzeker of te druk.
11. Je krijgt meteen een slecht geweten als je een verzoek afwijst.
12. Je hebt een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel en je denkt dat het jouw taak is om alle problemen van deze wereld op te lossen.
13. Je bent ervan overtuigd dat je je nee niet kunt motiveren en dat je alleen maar hulpeloos zult stamelen als je het probeert.
14. Je bent bang om nee te zeggen, omdat de ander boos op je zal worden, jullie relatie er permanent onder zal lijden, je meteen ontslagen zult worden, je een slecht imago zult krijgen, de ander agressief zal worden en je een blauw oog zal slaan.
15. Een ander heeft je ooit een enorme gunst bewezen of iets geweldigs voor je gedaan en vindt nu dat jij hem of haar voor eeuwig iets schuldig bent, en je ziet geen uitweg uit deze eindeloze ellende.
16. Je bent erin getuind.

Strategie├źn om deze noten te kraken
Het fijne is dat al deze noten te kraken zijn; je hebt er alleen verschillende notenkrakers voor nodig.

Warme groet,

Susanne

 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.