voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

In mijn blog van vorige week ging het over de 10 gezichten van perfectionisme. Ik heb er veel reacties op gekregen. Het heeft veel te weeg gebracht bij diverse mensen. ‘Herkenbaar’ was het woord dat vaak gebruikt is.

In diezelfde Libelle staat ook een test:

Hoe perfectionistisch ben je?

Lees onderstaande zinnen goed door en geef van (helemaal niet 5) tot (heel erg 1) aan in hoeverre de uitspraak op jou van toepassing is.

  5 4 3 2 1
Als ik een foutje bega, vind ik dat niet erg:
fouten maken is menselijk.
                                                     
Een rommelig huis, een gemiste deadline:
als ik faal, voel ik me een mislukkeling.
         
Ik wil op alle terreinen succesvol zijn:
in de liefde, thuis, op het werk.
         
Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt,
ook als ik niet mijn best doe.
         
Ik doe veel moeite om de beste versie van mezelf te zijn en heb toch het gevoel dat ik niet goed genoeg ben.          
Ik heb het idee dat anderen verwachten
dat ik perfect ben.
         
Ik heb behoefte aan orde en structuur.          
Totaal aantal punten          

 

7-15 punten
Jij neemt genoegen met goed genoeg. Je huis hoeft niet te lijken op een plaatje uit een woontijdschrift. En maak je een keer een fout? Dan is dat maar zo, van fouten leer je. Je hebt een realistische mentaliteit: niemand is perfect. Ja, ook de mensen die het he-le-maal voor elkaar lijken te hebben. De keerzijde: Als je nooit kwaliteit nastreeft, bestaat het gevaar dat je verzandt in luiheid en passiviteit. Het hoeft niet perfect, maar je mag jezelf wel doelen stellen: ik ga die deadline halen; ik ga een goed rapport schrijven.

16-25 punten
Je weet dat perfectie niet bestaat, maar toch leg je de lat soms hoog. Dat hoeft niet slechte te zijn. Je mag jezelf best uitdagen; dat geeft richting en focus. Perfectionisme wordt vooral een probleem als het gepaard gat met zwart-wit denken: je bent perfect of compleet mislukt. Of, als het gevoed wordt door angst: als ik faal, zullen ze me dom vinden. Herkenbaar? Probeer wat minder in uitersten te denken: er zitten veel grijstinten tussen perfect en gewoon goed.

26-35 punten
Goed is voor jou niet goed genoeg. Het moet optimaal. Uitmuntend. Foutloos. Perfectionisme prikkelt je om ergens hard voor te werken, maar als je je blindstaart op die ene imperfectie, zal het tegen je gaan werken. Je zult ongelukkig worden als je op alle punten van jezelf moet scoren. Kies liever één of twee dingen uit waarin je echt goed wilt zijn en neem met de rest genoegen met goed genoeg.

Deel je met me welke score dat jij hebt?
Wat doet het met je?
Waar heb je behoefte aan?
Waar kan ik je mee helpen?

Warme groet,
Susanne

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.