Een blauw type? Ja, precies dat!
Een veelgebruikte methode is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren.
Rode types, bijvoorbeeld, willen snel tot de kern komen.
Gele types, zijn erg enthousiast.
De groene types, staan voor stabiliteit.
De blauwe types voelen zich goed bij veel informatie en zijn gefocust op detail.
De zgn. blauwe types komen moeilijk op gang, omdat ze zich grondig willen voorbereiden. Er zijn nl. overal risico’s aan verbonden en ze zijn bezeten van details. En ja, de focus op feiten en details gaat zo nu en dan echt te ver. Redelijkheid is dan ver te zoeken.
Voor een blauw persoon is goed genoeg echt nooit goed genoeg!
- Ze zijn ook nooit klaar met hun werk (werk of privé), er is altijd meer te doen! Een e-mail wordt, bijvoorbeeld, tig keer herschreven. Die wordt verstuurd als die ècht perfect is. Check, check, dubbelcheck, liever even (!) terug naar huis om te checken of de deur wel ècht op slot is.
- Het lijkt een grote controlebehoefte en dat is het ook. Pas als ze zelf alle gevaren geëlimineerd hebben, dan hebben ze rust. Vertrouwen is goed, als ze dat al doen, controle is beter!
- Blauwe personen worden ook als erg kritisch en achterdochtig ervaren. (Let op: zo worden ze ervaren, zo ZIJN ze niet!)
- Een blauw persoon praat ook liever niet met onbekenden. Zelfs al werkt deze persoon al een paar maanden in een bedrijf, privé zaken worden met mate gedeeld.
- Een blauw persoon heeft geen behoefte om over koetjes en kalfjes te praten. Dus je kunt je voorstellen dat deze persoon niet of nauwelijks deelneemt aan de gebruikelijke maandagochtend bijeenkomsten, waarin de ervaringen van het afgelopen weekend gedeeld worden.
- Deze persoon geeft echt wel om anderen, echte de behoefte ligt op een heel ander vlak. Het eigen gezelschap en de naaste familie is meer dan genoeg.
Jammer genoeg bestaat dan de kans dat de mensen in de omgeving deze persoon als koel en afstandelijk vinden, zelfs getypeerd wordt als een saaie piet. - Wat ze produceren is meestal van hoge kwaliteit, maar hun kritische houding geeft een bepaalde sfeer weer in hun omgeving. Ze beschouwen zichzelf als realistisch, terwijl ze in de ogen van alle anderen in feite als pessimistisch ervaren worden.
En dan komt een blauw persoon thuis en struikelt over de schoenen in de gang. Eerst worden alle schoenen netjes (op maat/kleur) gesorteerd. In de keuken wordt meteen de boel opgeruimd (er van uitgaande dat overal kruimels liggen, veroorzaakt -uiteraard- door iemand anders), tafel schoon geveegd, gestofzuigd.
Pas dan zal een blauw persoon de jas uittrekken en tot rust komen… maar niet voor lang.
Als een blauw persoon in de stress schiet en onder druk staat dan wordt deze overdreven pessimistisch. Alles wordt pikzwart en een depressie ligt heel dichtbij. Niets interesseert nog en een gevoel van lusteloosheid heerst. Om toch nog een beetje de controle te houden wordt deze persoon overdreven precies. Vaak klappen ze dicht en gaan op nog meer slakken zout leggen.
Tegenwoordig kennen al heel veel mensen het bestaan van de DISC profielen. Ze zijn gebaseerd op de vier beginletters van het model.
Heb je last van een blauw persoon in je omgeving of ben je zelf een blauw persoon? Wellicht herken je bovenstaand.
Sinds kort ben ik opgeleid om zelfstandig DISC- en Drijfverenanalyses af te nemen en begeleidingsgesprekken te voeren. De DISC methode laat zien welke gedrags- en communicatievoorkeursstijlen iemand heeft. DISC zegt dus iets over je persoonlijkheid:
- Hoe je graag communiceert met anderen.
- Hoe je behandeld wilt worden.
- Hoe je effectief kunt samenwerken.
- Welke omgeving je voorkeur heeft.
- Hoe je gemotiveerd raakt.
Een Drijfverentest of Drijfverenanalyse, meet waardoor iemand wordt gemotiveerd. De meeste Drijfverenanalyses worden ingezet op de werkvloer, en de drijfveren die gemeten worden zijn dan ook vaak werk gerelateerde drijfveren. Klik op de afbeelding om meer te lezen hierover:
Hartelijke groetjes,
Susanne
PS Meer weten over Perfectionistisch gedrag:
perfectionisme-gedrag-of-identiteit
de-10-gezichten-van-perfectionisme
#disc #drijfveren #discanalyse #loopbaancoaching #hr #talentontwikkeling #talentgesprek #persoonlijkeontwikkeling #voorkeursgedrag #erfectionistisch #perfectionisme #voorrustinjehoofd #regieoverjeleven #elysioneft