voor rust in je hoofd

Zelfonderschatting
Mensen zijn van nature weerbaar, vindingrijk en moedig. Door negatieve (jeugd)herinneringen kun je bang zijn geworden voor je eigen kracht. Door de (vervelende) situatie heb je gewoonten als overdreven zelfkritiek, schaamte, schuldgevoelens en zelfonderschatting aangenomen. Het overschaduwt je kwaliteiten!

Wereld vol betovering
Je bent geboren met de neiging om onze aandacht op liefde te richten. Als pas geborenen was je creatief en fantasierijk en wist je hoe je gebruik moest maken van je verbeelding. Je stond in verbinding met een rijkere, wondere wereld - een wereld vol betovering.

Wat is er gebeurd?
Op een bepaald moment merkte je dat de betovering verbroken was.

Hoe kwam dat?
Het is je geleerd om je aandacht op angst te richten in plaats van op liefde. Je hebt geleerd om te denken op een manier die eigenlijk helemaal niet bij je past. Het is je geleerd om op een hele verkeerde manier naar de wereld te kijken, een manier die in tegenspraak is met je aard.

Het is je geleerd om te denken:

  • om te denken in termen van competitie, strijd en ziekte
  • om te denken dat onze hulpbronnen opraken
  • om te geloven in beperkingen, schuld, slechtheid, de dood, schaarste, verlies.

We gingen zo denken en raakte vertrouwd met deze gedachten. 


Het is je geleerd:

  • dat we van andere mensen gescheiden zijn
  • dat we moeten wedijveren om vooruit te komen
  • dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn
  • om de wereld te zien op de manier van andere mensen.

Vind je het dan gek?
Vind je het dan gek, dat je zelfvertrouwen mist, dat je je zelf onderschat?
Vind je het dan gek, dat je bij tegenslagen direct de schuld bij jezelf of bij je omgeving zoekt?
Vind je het dan gek, waarom je het zo belangrijk vindt wat anderen van je denken?

Weet je dat het mogelijk is om te kiezen voor zelfvertrouwen?
Onvolwassen en problematische emoties uit het verleden zijn te overwinnen. Wat je ooit aangeleerd hebt, is ook weer af te leren. 

Liefde is aangeboren, angst heb je geleerd.

De zin van je leven is (weer) liefde te voelen!

Dingen geven geen zin aan je leven. 
De zin van je leven bevindt zich in je. Wanneer je waarde toekent aan dingen die geen liefde zijn – geld, auto, huis, prestige – heb je de dingen lief die niet van je kunnen houden. Je zoekt naar de zin waar geen zin is. Geld is niet zingevend en eigenlijk betekenisloos. Materiële zaken hebben nu eenmaal geen betekenis. Ze zijn niet slecht, ze zijn gewoon niets. 

Wat je ooit aangeleerd hebt, is ook weer af te leren.
Dat geldt ook voor zelfonderschatting. Zelfonderschatting maakt afhankelijk, geeft het machteloze gevoel dat je weinig voorstelt. Bij elke vergelijking denk je minder te zijn. Je blijft cirkelen rond de vastgeroeste overtuiging dat je weinig waard bent. Onbekend maakt onbemind. Wie gewend is met veel negatieve gevoelens te leven, zal zich door positieve gevoelens en verandering sneller laten intimideren en afschrikken.

Verandering kan bedreigend lijken.
Het is alsof je steeds dingen moet doen en voelen die je eigenlijk niet aankunt. Belemmerende gewoonten kunnen zo vertrouwd zijn geworden dat je er, vol zelfonderschatting, aan toe blijft geven; alsof je steeds terugkeert naar de plekken die je het beste kent.

Ben jij klaar voor een portie zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen biedt bescherming, zelfstandigheid en een persoonlijke veilige belevingswereld. Eigenlijk alles wat je in je jeugd zou moeten meekrijgen. Het geeft energie en controle over je emoties.

Hoor jij erbij? Kun je het leven aan? Tel je echt mee?
Met zelfvertrouwen kun je deze vragen met een oprecht JA beantwoorden. Zonder zelfvertrouwen blijf je schaamtevol leven met het ingebeelde idee dat je ‘niet goed genoeg bent’.

Dus… waar wacht je nog op?
Wil jij een beter zelfbeeld?
Wil jij een betere toekomst?
Wil jij eigenschappen als moed, vertrouwen en kalmte kunnen ontwikkelen?
Wil jij je natuurlijke aangeboren kwaliteiten en emotionele kracht (her) ontdekken?

Gratis
Je weet vast al lang dat je altijd een GRATIS zelfvertrouwenBOOST gesprek kunt aanvragen. Gewoon doen hè!

Volgende keer
In volgende artikel zal ik het hebben over kernovertuigingen, zoals "Ik ben niet goed genoeg - Ik ben niets waard - Ik doe er niet toe." Lees het ook maar eens door!

Bron
Mijn inspiratie heb ik gehaald uit het boek: 'Positieve zelfmotivatie' van Fred Sterk en Sjoerd Swaen en 'Terugkeer naar liefde' van Marianne Williamson.

Ik kijk er naar uit je te mogen begroeten.

Veel liefde toegewenst,
Susanne

 
#zelfkritiek #schaamte #schuldgevoelens #zelfonderschatting #kernovertuigingen #cursusinwonderen #liefde #betovering #zelfvertrouwen #positievezelfmotivatie
#regieoverjeleven #voorrustinjehoofd #elysioneft

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.