voor rust in je hoofd

Omslag website 1000 250 1

empathieWe willen altijd zo graag dat iemand zich beter voelt, waardoor we snel geneigd zijn advies te geven. Je voelt je van enige waarde als je hun problemen oplost en zo laat merken dat je er voor iemand bent.

Jouw definitie van 'iemand steunen' is, het probleem van anderen je eigen probleem maken. Je komt met goed bedoelde adviezen als "Heb je dit al geprobeerd?" of "Ik zou het echt zo niet aanpakken!" "Het zal wel ergens goed voor zijn!" Ook zo'n dooddoener.

Is dat eigenlijk wel wat de ander wil horen? Wil degene wel dat jij het oplost? Je wilt behulpzaam zijn, maar bent dat niet echt.
Heb je iemand wel eens gevraagd hoe degene ondersteund wil worden? En òf hij/zij wel ondersteund wìl worden?

Hmmm, nooit bij nagedacht zeker???

Je zit vaak uren met iemand aan de telefoon of aan tafel een verhaal aan te horen en jij doet ontzettend je best om met oplossingen te komen. Op die manier ben je volledig uit verbinding met de ander. Doordat je niet weet hoe de gevoelens van de ander zijn, kan het voor jezelf heel ongemakkelijk aanvoelen. Je bent dan snel geneigd om met suggesties te komen die het probleem -volgens jou- zou kunnen oplossen.
En ja, het kan heel eng zijn om empathisch aanwezig te zijn en te zeggen: "Wow, dat moet heftig voor je zijn!" Meeleven met iemand kan heel eng zijn, echter ook dat is aan te leren.

De eerste en beste vraag om te stellen is:
Wil je empathie of strategie?

De ene wil gewoon even zijn hart luchten en de ander heeft daadwerkelijk advies nodig. Wel handig als je dat van te voren weet, nietwaar? Je geeft zo iemand de keuze hoe hij/zij ondersteund wilt worden.

Wil iemand empathie ga er dan bij zitten en gebruik woorden als: "Dat lijkt me niet gemakkelijk voor je" en "Dit klinkt alsof het heel heftig is voor je".
"Wat doet het met je?" is altijd een mooie vraag om te stellen.
Zo maak je contact met de gevoelens van de ander en blijf je ook in verbinding met de ander. Ongevraagd advies geven of over je eigen gevoelens gaan praten is dan niet zo handig. Let wel op dat je niet de letterlijk de gevoelens van de ander opneemt en draagt, stress en burn-out ligt op de loer.

Wil iemand strategie dan mag je los gaan met je adviezen en suggesties. Advies geven is heel eenvoudig, zet je internet aan en typ de zoekvraag in. Gegarandeerd dat er tal van oplossingen komen.

Maar wees eens eerlijk! Het liefst wil je toch empathie! Jij wilt toch ook het liefst even met iemand je frustratie, verdriet, blijdschap etc. delen? Dus, zit je zelf ergens mee, als je stress hebt, je voelt je humeurig of happy stel je dan ook zelf deze vraag: Wil ik empathie of wil ik strategie? Wil je empathie, dan adem maar eens diep en benoem hoe je je voelt. Pas daar dan EFT op toe!


Ik ben benieuwd naar je reactie!

Veel liefs,
Susanne

 

#empathie #strategie #empathischezorg #empathischebesmetting #advies #suggesties #voorrustinjehoofd #regieoverjeleven #elysioneft

 

 

Voor onze website gebruiken wij cookies. Hierdoor kunnen we je bezoek aan onze website zo prettig en soepel mogelijk laten verlopen.