Zondagochtend 31 maart 2019 is om 2.00 uur de klok een uur vooruitgegaan en dat heeft effect op onze gezondheid!
Volgens chronobioloog Marijke Gordijn heeft de zomertijd invloed op onze biologische klok en daarmee op alle processen in het lichaam.
Met de methode EFT kun je je biologische klok een uur vooruit zetten! Echt? Echt!
Doe met me mee en ervaar zelf of het voor jou werkt!
"De zomertijd heeft invloed op onze biologische klok en daarmee op alle processen in het lichaam."
Op www.nu.nl lees ik het volgende:
Hoe beïnvloedt de zomertijd onze biologische klok?
"Bij de omschakeling naar de zomertijd verzetten we onze sociale klok. We zetten ons horloge een uur vooruit en moeten ten opzichte van de wintertijd een uur eerder op en een uur eerder naar bed; onze biologische klok moet zich aanpassen", vertelt de chronobioloog.
Waarom leidt dat tot gezondheidsproblemen?
"De biologische klok is de opperklok voor zo'n beetje alle processen in ons lichaam. 's Avonds zorgt hij ervoor dat we moe worden. En 's ochtends zorgt hij ervoor dat we langzaam wakker en alert worden."
"Het lichaam krijgt dan van de klok een seintje; het stresshormoon cortisol piekt, de hartslag versnelt en de bloeddruk stijgt. Het zijn voorbereidingen die het lichaam treft om je klaar te maken voor de dag."
En als de zomertijd ingaat, worden die voorbereidingen dan in de war gestuurd?
"Precies. De biologische klok 'loopt' op licht. Hij loopt van zichzelf ietsje achter; in een ritme van iets meer dan 24 uur. Door daglicht dat via het netvlies binnenkomt, weet het lichaam dat het dag is. Licht zet de biologische klok als het ware gelijk."
“Het is de late zonsondergang die de boel in de war stuurt.”
"Met het verzetten van de klok in het voorjaar wordt het pas later donker. Het is die late zonsondergang die de boel in de war stuurt. Het late licht zorgt er namelijk voor dat we 's avonds nog te fit zijn om te gaan slapen. Ons lichaam denkt dan dat het nog geen bedtijd is."
En 's ochtends moeten we eerder op. Zorgt dat ook voor problemen?
"De processen waar ik het net over had, de voorbereidingen om ons klaar te maken voor de dag, zijn nog niet afgerond wanneer de wekker gaat. De bloeddruk is nog laag en de ademhaling en hartslag zijn nog traag. Het gevolg: je voelt je moe of zelfs 'gebroken', je hebt een korter lontje en je bent sneller geïrriteerd. Ook ben je minder alert."
Het probleem met de zomertijd is ook dat die in het weekend ingaat, heeft u eens gezegd. Waarom is dat een probleem?
"Om snel in het ritme te komen, zouden we op tijd naar bed moeten. Een uur eerder dan gewoonlijk. Maar in het weekend voelen we die noodzaak niet, omdat we de volgende dag toch niet naar ons werk hoeven."
"Het tegendeel is waar: veel mensen gaan vanwege het weekend juist later naar bed. De overgang op maandagochtend, wanneer de wekker gaat om naar ons werk te gaan, wordt dan nog groter."
Laat je me weten hoe het voor jou was?
Liefs,
Susanne
#zomertijd #biologischeklok #socialeklok #wintertijd #chronobioloog #gezondheidsproblemen #opperklok #lichaamsprocessen #stresshormoon #cortisol #hartslag #bloeddruk #daglicht #netvlies #zonsondergang @MarijkeGordijn #voorjaar #ademhaling #moe #gebroken #kortlontje #geïrriteerd #minderalert #weekend #eft #tapping